bosanski

Login Form

250 tužbi za klevetu protiv medija i novinara PDF Ispis E-mail
Aktivnosti
13 06. 2011

Edukacija novinara u mjesecu maju nastavljena je workshopovima o Zakonu o zaštiti od klevete, održanim u Banjoj Luci (14. maj) i Zenici (26.maj).

Novinari i mediji koji su učestvovali na ovim skupovima iskazali su veliko interesovanje za ovu temu. Kako je istakla Biljana Marić, direktor Centra za edukaciju sudija i tužilaca Republike Srpske, u Osnovnom sudu Banja Luka nalazi se 49 predmeta koji se tiču klevete, dok se u Federaciji najveći broj tužbi za klevetu nalazi na Kantonalnom sudu u Sarajevu, 143 tužbe. Na sudovima u Federaciji ukupno se nalazi oko 200 tužbi protiv medija.

O Zakonu o zaštiti od klevete novinarima je detaljno govorio i Zdravko Ðuričić, pravni savjetnik Linije za pomoć novinarima.

¨Lice koje smatra da je oklevetano mora se prvo obratiti mediju u kojem je objavljen sporni prilog ili tekst i tražiti ispravku. Lice koje podnosi tužbu za klevetu mora dokazati da mu je nanesena materijalna ili nematerijalna šteta. U slučaju sudske presude u korist tužioca, odluka suda ne smije biti takva da bi izazvala bankrot tog medija¨, objasnio je Ðuričić.

Na workshopovima u Banjoj Luci i Zenici govoreno je i o problemu nedostatka sudske prakse u BiH kada su u pitanju ovakvi slučajevi, kao i o iskustvima evropskih zemalja.

 

BH Novinari

bhnlogo
Kralja Tvrtka 5/5, Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Tel/Fax +387 33 223 818; + 387 33 443 072

e-mail: [email protected];

web: www.bhnovinari.ba

Copyright © 2017. Free media help line. Razvojna kompanija: Artflame Cyber Media