bosanski

Login Form

Seminar za novinare održan u Bihaću PDF Ispis E-mail
Aktivnosti
13 06. 2011

Udruženje/udruga "BH Novinari" i Linija za pomoć novinarima organizovali su 21. septembra 2005. jednodnevni susret sa novinarima Unsko-sanskog kantona i regije.

Seminar o temi: "Zakon o zaštiti od klevete i Zakon o slobodi pristupa informacijama – značaj i primjena", te prezentacija aktivnosti Udruženja/udruge "BH Novinari", održani u hotelu "Park" u Bihaću, okupili su 26 novinara iz Bihaća, Sanskog Mosta, Velike Kladuše, Bosanske Krupe, Cazina i Bosanske Kostajnice.

Pravni savjetnik Linije za pomoć novinarima Zdravko Ðuričić upoznao je sudionike seminara sa odredbama Zakona o zaštiti od klevete naglasivši da novinar, koji u svom radu poštuje novinarski kodeks i poznaje sadržaj Zakona o zaštiti od klevete, može biti siguran u pozitivan ishod sudskog postupka ukoliko protiv njega bude podnesena tužba za klevetu.

Amira Krehić, izvršna direktorica Centra za slobodan pristup informacijama, prezentirala je novinarima Zakon o slobodi pristupa informacijama i ukazala na značaj primjene tog zakona u demokratizaciji jednog društva. Prema podacima Centra, novinari rijetko koriste ovaj zakon, prije svega zbog dugog roka koji je dat javnom organu da odgovori na novinarski zahtjev (15 dana u Federaciji, osam u Republici Srpskoj) . Uvodničari su istakli da bi Zakon o slobodi pristupa informacijama trebao biti mnogo više korišten kada je riječ o istraživačkom novinarstvu.

Prezentiranje ova dva zakona izazvalo je veliko zanimanje novinara, budući da su i sami imali različita iskustva u primjeni zakona i dobijanju informacija neophodnih za obavljanje novinarskih zadataka.

U drugom dijelu seminara, Borka Rudić, generalna tajnica Udruženja/udruge "BH Novinari", upoznala je novinare iz bihaćke regije sa aktivnostima koje Udruženje planira ostvariti u narednoj godini u cilju postizanja kvalitetnije zaštite prava novinara i slobode javne riječi, unapređenja profesionalnih novinarskih standarda, te ispunjavanja ostalih zahtjeva i potreba novinara.

Zajednički zaključak novinara i predstavnika Udruženja/udruge "BH novinari" bio je da je susret u Bihaću bio izuzetno uspješan, što potvrđuje i činjenica da je svih 26 novinara ispunilo pristupnice za prijem u Udruženje/udrugu "BH Novinari" i da će slični sastanci biti organizovani mnogo češće.

 

BH Novinari

bhnlogo
Kralja Tvrtka 5/5, Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Tel/Fax +387 33 223 818; + 387 33 443 072

e-mail: [email protected];

web: www.bhnovinari.ba

Copyright © 2017. Free media help line. Razvojna kompanija: Artflame Cyber Media