bosanski

Login Form

Seminar u Livnu PDF Ispis E-mail
Aktivnosti
13 06. 2011

Seminar o temi “Zastupljenost i način predstavljanja žena u medijima” i prezentacija aktivnosti Udruženja/udruge “BH novinari” održani su u Livnu 11.novembra 2005. Seminaru i prezentaciji prisustvovalo je 11 novinara iz regiona.

Amela Rebac, predsjednica Udruženja/udruge “BH novinari”, predstavila je rezultate istraživanja o načinu predstavljanja žena u medijima.
Istraživanje je uradilo Udruženje/udruga “BH novinari” i tom prilikom analizirano je 4.500 tekstova iz pet dnevnih listova u periodu od mjesec dana.
U samo 4,4 % analiziranih tekstova žene se pojavljuju aktivno ili pasivno.

Osnovne informacije ovog istraživanja su:

  1. žene su marginalizirane u medijima, u pogledu zastupljenosti ali i tematski;
  2. žene se, s izuzetkom jednog lista, ne oslovljavaju rodno korektno;
  3. mediji tretiraju žene više kao transmitore nečijeg mišljenja nego protogonistice dešavanja koje imaju osobni stav o temi koja se obrađuje,
  4. mediji nisu senzibilni za ženska pitanja i dostignuća žena;
  5. mediji reproduciraju patrijarhalno obojeni model žene u društvu;
  6. način oslikavanja žene gotovo je identičan u svim medijima što znači da predstavlja dominantnu karakteristiku zajednice.

Jasminka Borković iz Udruženja žena LI-WOMAN iz Livna govorila je o zapažanjima Udruženja o učešću žena u javnom i političkom životu. Prema analizama nevladinih organizacija, ukoliko procenat žena zastupljenih u zakonadavnim tijelima bude rastao kao proteklih godina, tek 2074. godine broj muškaraca i žena u zakonodavnim tijelima biće jednak.

Jasminka Borković govorila je i o rezultatima monitoringa šest dnevnih novina i šest TV stanica u BiH koje je proveo Helsinški parlament građana Banja Luka 2004. godine.
Primarni cilj monitoringa je bio istražiti koliko i u kojim oblastima su žene u BiH zastupljene u medijima i koliko im je dato medijskog prostora u predizbornom periodu.
U Banja Luci su praćene “Nezavisne novine”, “Glas Srpske”, RTVRS i Alternativna televizija Banja Luka, u Sarajevu “Dnevni Avaz”, “Oslobođenje”, NTV Hayat, Federalna Televizija, u Mostaru “Dnevni list”, “Večernji list BiH”, HTV Oskar C i BHT1.

I ovaj monitoring je pokazao da su žene jako malo zastupljene u medijima te da postoji potpuna neizbalansiranost i nejednaka zastupljenost muškaraca i žena u TV emisijama koje su praćene, kao i u dnevnim novinama.
Zastupljenost žena u štampanim medijima je 17% dok su u televizijskom političko-informativnom programu zastupljene sa svega 8 %.
Žene su, procentualno gledano, najprisutnije u novinskim izvještajima o zdravstvu, kulturi i socijalnoj oblasti. Estrada, sportske rubrike, specijalizovani novinski dodaci, vijesti iz svijeta nisu bili predmet ovog monitoringa.

Nakon seminara, novinari su upoznati  sa aktivnostima koje Udruženje/udruga “BH novinari” planira ostvariti u narednom periodu.

 

BH Novinari

bhnlogo
Kralja Tvrtka 5/5, Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Tel/Fax +387 33 223 818; + 387 33 443 072

e-mail: [email protected];

web: www.bhnovinari.ba

Copyright © 2017. Free media help line. Razvojna kompanija: Artflame Cyber Media