bosanski

Login Form

Saopćenje za javnost PDF Ispis E-mail
Saopćenja za javnost
15 03. 2005

Udruženje/udruga “BH Novinari” izražava zaprepaštenost ponašanjem i načinom opho đ enja premijera Bosansko – podrinjskog kantona Salke Obhođaša prema novinarki RTV BPK Goražde.

Snimci koje je prikazala NTV Hayat u subotu 12. marta ove godine u emisiji “Centralni dnevnik” na drastičan način svjedoče kako premijer Obhođaš uznemirava, ponižava, omalovažava i na druge načine pokušava obezvrijediti ličnost i profesionalni dignitet novinarke.

U svim demokratskim zemljama ovakva ponašanja se tumače kao “akt seksualnog uznemiravanja “ za šta su predviđene rigorozne kazne, koje redovito prati osuda javnosti i radne okoline. Za premijera Bosansko – podrinjskog kantona, očito, demokratski standardi i prava žena ne važe, te iz pozicije prvog čovjeka Kantona smatra kako sebi može priuštiti ponašanje kakvo je uredno zabilježila televizijska kamera.

Nažalost, ovo nije prvi put da gospodin Obhođaš na različite načine pokušava nasrnuti na profesionalni i ljudski dignitet uposlenika RTV Goražde. Nedavno je Vlada Bosansko – podrinjskog kantona, u režiji gospodina Obhođaša, uskratila finansijsku pomoć ovom mediju, zatim donijela odluku o oduzimanju jedinog automobila kojim raspolaže ova kuća, a s vremena na vrijeme se aktualizira priča o privatizaciji i prodaji jedinog medija u ovom kantonu miljenicima premijera.

Udruženje /udruga “BH Novinari” poziva Ured Visokog predstavnika u BiH i Stranku demokratske akcije, čiji je član gospodin Obhođaš, da najozbiljnije razmotre njegovo ponašanje i zatraže ostavku.

Udruženje/udruga “BH Novinari” poziva također sve organizacije za zaštitu prava novinara, a naročito ženske organizacije, da dignu svoj glas zbog uznemiravanja novinarke i ataka na njenu ličnost i profesionalni dignitet, te iskažu svoju solidarnost sa uposlenicima RTV Goražde.

Sarajevo, 15.mart 2005.
Upravni odbor Udruženja/udruge
“BH Novinari”

 
Kralja Tvrtka 5/5, Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Tel/Fax +387 33 223 818; + 387 33 443 072

e-mail: [email protected];

web: www.bhnovinari.ba

Copyright © 2017. Free media help line. Razvojna kompanija: Artflame Cyber Media