bosanski

Login Form

Protest "Dnevnom avazu" zbog neetičnog izvještavanja o saobraćajnoj nezgodi PDF Ispis E-mail
Saopćenja za javnost
08 08. 2005
 Udruženje/udruga "BH Novinari" upućuje najoštriji protest redakcijskom kolegiju "Dnevnog avaza" zbog uznemiravajućeg i neetičnog izvještavanja o saobraćajnoj nezgodi što se dogodila u Sarajevu u subotu 6. augusta 2005. i u kojoj je teško povrijedjena sedmogodišnja djevojčica.

U izdanju "Dnevnog avaza" od 7. augusta ove godine, na naslovnoj i 23. stranici objavljena je fotografija na kojoj se vidi tijelo djevojčice ispod tramvajskih šina, te grupa ljudi koja promatra tijelo djevojčice. Fotografije objavljene uz tekst o nesreći u potpunoj su suprotnosti sa novinarskom etikom i članom 11. Kodeksa za štampu. U tom se članu naglašava kako novinari i mediji "ne smiju fotografirati djecu mladju od 15 godina bez dozvole roditelja", te da mediji smiju "samo sa oprezom i odgovornošću identifikovati djecu koja su žrtve krivičnih djela"


Takodjer, potpuno je neprihvatljivo navodjenje nacionalnosti povrijedjene djevojčice budući da taj podatak ni na koji način ne može doprinijeti razjašnjavanju okolnosti pod kojima se desila nezgoda ( član 4. Kodeksa za štampu), ali može izazvati različita tumačenja u javnosti.

 

Udruženje/udruga "BH Novinari" podsjeća bosanskohercegovačku javnost kako je "Dnevni avaz" prihvatio Kodes za štampu i obavezao se na poštivanje njegovih članova stavljanjem potpisa glavnog urednika na tekst Kodeksa. Imajući to u vidu, objavljivanje uznemiravajuće fotografije predstavlja ne samo grubo kršenje općeprihvaćenih etičkih standarda u novinarstvu i Konvencije o pravima djeteta, već i gaženje vlastitog potpisa i preuzetih obaveza.

 

Štetne posljedice ovog djela i odgovornost redakcijskom kolegija "Dnevnog avaza" ne umanjuje ni činjenica da je fotografije nastradale djevojčice snimio i ovom listu ustupio "jedan od očevidaca", kako se navodi u tekstu.

 

Udruženje/udruga "BH Novinari" poziva uredništvo "Dnevnog avaza" da se izvini porodici povrijedjene djevojčice i da konačno počnu poštovati odredbe Kodeksa za štampu koji su potpisali i oni sami.


Sarajevo, 8.8.2005.

Upravni odbor Udruženja/udruge "BH Novinari"

Linija za pomoć novinarima

 
Kralja Tvrtka 5/5, Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Tel/Fax +387 33 223 818; + 387 33 443 072

e-mail: [email protected];

web: www.bhnovinari.ba

Copyright © 2017. Free media help line. Razvojna kompanija: Artflame Cyber Media