bosanski

Login Form

Slučaj Asani PDF Ispis E-mail
Saopćenja za javnost
07 11. 2006
Udruženje/udruga «BH Novinari» i Linija za pomoć novinarima izražavaju zabrinutost zbog prijetnji upućenih Mubaraku Asaniju, novinaru BHT 1, nakon objavljivanja istraživačkog priloga o lancu prostitucije u Sarajevu u emisiji «Javna tajna».

Zaprepašteni smo činjenicom da se u ovoj zemlji prijeti smrću novinaru koji je, u skladu sa pravilima istraživačkog novinarstva i prezimajući na sebe težak zadatak razotkrivanja kriminalnih pojava, javno obznanio podatke u vezi sa postojanjem lanca prostitucije u Sarajevu i umiješanošću osoba iz političkog i javnog života u ta krivična djela. Prijetnje i pritisci kojima je izložen kolega Asani, neprimjereni su demokratskim društvima i predstavljaju drastičan primjer ataka na život i ličnost novinara, te grubo kršenje medijskih sloboda.

Udruženje/udruga «BH novinari» i Linija za pomoć novinarima pozdravljaju brzu rekaciju policije i Tužilaštva Kantona Sarajevo u pružanju potrebne zaštite novinaru Mubaraku Asaniju. Očekujemo takodjer da će vodjstvo BHT 1 osigurati neophodne mjere zaštite ljudskog i profesionalnog digniteta kolege Asanija, što uključuje čuvanje i neotudjivost materijala snimljenog za potrebe magazina «Javna tajna».

Budući da raspolažemo informacijama da su Tužilaštvo BiH i SIPA tražili od BHT1 da im se dostavi i ustupi video materijal koji je snimio novinar Asani, želimo podsjetiti kako novinari svuda u svijetu, pa i u Bosni i Hercegovini, imaju pravo na zaštitu svojih izvora informiranja, kao i informacija i materijala do kojih dodju u obavljanju novinarskih zadataka. Samo u slučajevima sprečavanja krivičnog djela, nadležni SUD ima pravo izdati nalog o izuzimanju novinarskog materijala radi utvdjivanja činjenica koje mogu doprinijeti sprečavanju nastanka tog krivičnog djela. Imajući to u vidu, slobodni smo zaključiti kako zahtjevi Tužilaštva BiH i sigurnosne agencije SIPA odudaraju od prakse poznate u demokratskim zemjama, te predstavljaju dodatni psihološki pritisak na Mubaraka Asanija i ugrožavanje medijskih sloboda.

Udruženje/udruga «BH Novinari» i Linija za pomoć novinarima zahtjevaju zaustavljanje svih pritisaka na novinara Asanija i uredništvo emisije «Javna tajna» u svrhu dobijanja video materijala o prostituciji u Sarajevu, te pozivaju Tužilaštvo BiH i SIPU da se, u skladu sa svojim ovlastima pozabave istragama u vezi sa ovim slučajem i svim drugim kriminogenim radnjama.

O prijetnjama novinaru Mubaraku Asaniju, zahtjevima za odavanje izvora informacija i izuzimanja video materijala o prostituciji, «BH novinari» i Linija za pomoć novinarima će obavijestiti Medjunarodnu federaciju novinara (IFJ) i ostale medjunarodne organizacije koje se bave zaštitom slobode medija i prava novinara.Sarajevo, 7.11.2006. Upravni odbor Udruženja/udruge «BH Novinari»
Linija za pomoć novinarima
 
Kralja Tvrtka 5/5, Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Tel/Fax +387 33 223 818; + 387 33 443 072

e-mail: [email protected];

web: www.bhnovinari.ba

Copyright © 2017. Free media help line. Razvojna kompanija: Artflame Cyber Media