bosanski

Login Form

Pismo Federalnom MUP-u PDF Ispis E-mail
Saopćenja za javnost
29 01. 2007
FEDERALNI MUP
Mehemda Spahe 7
71 000 SarajevoSarajevo, 29.01.2007.
- za Zlatka Miletića, direktora Uprave policije MUP-a Fedeacije BiH-
Poštovani gospodine Miletić,


Udruženje/udruga “BH novinari” i Linija za pomoć novinarima upućuju najoštiriji protest MUP-u Federacije BiH zbog ponašanja pripadnika osiguranja zgrade Vlade Federacije BiH u Mostaru i sprječavanja ekipe RTV Mostar u realizaciji priloga. Dana 29. januara 2007. godine TV ekipa je snimala kadrove zastava na pročelju Federalne zgrade za prilog o aktualnoj odluci Ustavnog suda BiH o skidanju entitetskih obilježja. Policajac, zadužen za osiguranje te zgrade, je uz verbalne prijetnje, vrijeđanja, legitimisanje i fizička naguravanja spriječio TV ekipu u snimanju priloga.

Udruženje/udruga “BH novinari” i Linija za pomoć novinarima su iznenađenji ovakvim ponašanjem policajaca, budući da je ekipa RTV Mostara više puta do sada snimala zgradu Vlade Federacije BiH, i nikad u tome nije bila spriječena.

Podsjećamo gospodu iz Federalnog MUP-a kako su predstavnici policije Republike Srpske i Federacije BiH prije nekoliko godina potpisali dokument pod nazivom «Smjernice za policiju u ophodjenju sa medijima». U jednoj od preporuka iz tih Smjernica se kaže:

«Policija se može da se miješa ili da kazni novinara prilikom obavljanja njegovih opravdanih profesionalnih zadataka. Novinari imaju pravo snimati, fotografisati, praviti bilješke, posmatrati događaje, praviti intervjue i izvještaje bez prethodne dozvole od strane vlasti ili policije». ( Tačka 3, Smjernice za policiju u ophođenju sa medijima, donešene od strane OSCE-a i Ujedinjenih nacija)

Tražimo da se hitno provede istraga i obrazlože činjenice u vezi sa ovim incidentom. Udruženje i Linija za pomoć novinarima zahtijevaju javno izvinjenje ekipi RTV Mostara i poduzimnje odgovarajućih sankcije prema osobama koje su novinarsku ekipu verbalno i fizički maltretirale.

S poštovanjem,Selma Kukuruzović

Udruženje/udruga “BH novinari”
Linija za pomoć novinarima
 
Kralja Tvrtka 5/5, Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Tel/Fax +387 33 223 818; + 387 33 443 072

e-mail: [email protected];

web: www.bhnovinari.ba

Copyright © 2017. Free media help line. Razvojna kompanija: Artflame Cyber Media