bosanski

Login Form

Pismo Ivanu Ovčaru, direktoru HNK Mostar PDF Ispis E-mail
Saopćenja za javnost
02 02. 2007
HNK Mostar
Kneza Domagoja bb
88 000 Mostar
- za Ivana Ovčara, intendanta Hrvatskoga narodnog kazališta u Mostaru-
Sarajevo, 02.02.2007.Cijenjeni gospodine Ovčar,


Udruženje/udruga “BH novinari” i Linija za pomoć novinarima iznenađeni su činjenicom da je Hrvatsko narodno kazalište Mostar uskatilo grupi novinara iz Mostara praćenje premijere predstave “Bljesak zlatnog zuba” redateljice Nine Klefin. Na dan premijere, 31. januara/siječnja 2007., novinarima Andrijani Copf i Faruku Veli nije omogućeno da uđu u prostorije Kazališta. Prema njihovim riječima, pripadnici osiguranja fizički su spriječili novinare da uđu u prostorije Kazališta uz obražloženje da tom događaju «mogu prisustvovati samo osobe s posebnim pozivnicama». Novinarima nije pomoglo ni to što su uredno pokazali novinaske iskaznice.
Podsjećamo Vas, gospodine Ovčar, kako je premijera predstave javni događaj o kojem javnost treba imati informacije. Isto tako smatramo da je, prije svega, u Vašem interesu da omogućite javnosti dobivanje informacija o prijemu predstave kod građana Mostara.

Iznenađeni smo uskraćivanjem prava novinarima da prate premijeru predstave “Bljesak zlatnog zuba”, imajući u vidu kako je uobičajena praksa svih ovakvih institucija, pa i Vašeg Kazališta, da predvidi određen broj sjedišta za novinare. Istina, raspolažemo informacijama kako su novinari prisustvovali pres konferenciji i genderalnoj probi predstave i tom prilkom imali mogućnost saznati nešto više o samoj predstavi i njenim akterima. Ipak smatramo kako je premijera predstave poseban događaj, te da usrkaćivanje novinarima da prate premijeru predstavlja kršenje novinarskih prava.

Molimo Vas da nam odgovorite na ovo pismo i obrazložite Vaš postupak.


S poštovanjem,
Borka Rudić, generalna tajnica Udruženja/udrugae“BH novinari”
 
Kralja Tvrtka 5/5, Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Tel/Fax +387 33 223 818; + 387 33 443 072

e-mail: [email protected];

web: www.bhnovinari.ba

Copyright © 2017. Free media help line. Razvojna kompanija: Artflame Cyber Media