bosanski

Login Form

Udruženje/udruga "BH novinari" protestira zbog ponašanja Predsjedništva BiH prema novinairma PDF Ispis E-mail
Saopćenja za javnost
28 03. 2007
Udruženje/udruga "BH novinari" protestira zbog ponašanja Predsjedništva BiH prema novinairma
SAOPĆENJE ZA MEDIJEUdruženje/udruga «BH novinari» i Linija za pomoć novinarima smatraju nedopustivim ponašanje članova Predsjedništva BiH i njihove Službe za odnose s javnošću prema novinarima i medijima koji prate rad ove institucije.

Povodom redovne sjednice Predsjedništva, u utorak 27.03.2007. godine, novinari su bili pozvani na Press konferenciju na kojoj se trebao obratiti predsjedavajući Predsjedništva Nebojša Radmanović i informirati ih o zaključcima najavljene sjednice. Nakon više od sat vremena čekanja, niko od članova Predsjedništva se nije pojavio u sali za novinare, niti je osoblje iz Službe za odnose s javnošću uputilo bilo kakvo objašnjenje ili izvinjenje zbog kašnjenja. Kako nisu uspjeli dobiti izjavu niti saopćenje o zaključcima sjednice, novinari su demonstrativno napustili salu za novinare i zgradu Predsjedništva.

Udruženje/udruga «BH novinari» najoštrije protestira zbog ovakvog ponašanja članova Predsjedništva i nepoštivanja vlasitih termina za obraćanje novinarima i javnosti Bosne i Hercegovine. Ovo nije prvi put da osoblje najviše državne institucije kasni, i na bahat način se ophodi prema novinarima, njihovom vremenu i obavezama.

S obzirom na prirodu novinarskog posla koji, između ostalog, iziskuje hitrost i pravovremenost u izvještavanju, nedopustiva je činjenica da najviša državna institucija u BiH ne uvažava specifičnosti ove profesije niti interes javnosti da na vrijeme dobije informacije iz zgrade Predsjedništva. Podsjećamo kako je Služba za odnose s javnošću dužna da, u slučaju nepredviđenog kašnjenja, na vrijeme obavijesti prisutne novinare, uz adekvatno obrazloženje i informaciju, da li će i kada, najavljena konferencija biti održana


Zbog toga smatramo da članovi Predsjedništva i njihova Služba za odnose s javnošću moraju promijeniti svoje ponašanje i pokazati veći stupanj odgovornosti prema javnosti i novinarima. Također, Predsjedništvo BiH, kao i ostale javne institucije, je dužno osigurati adekvatne uvjete za rad novinara i omogućiti im obavljanje njihovih preofesionalnih zadataka, te zahtijevamo da hitno utvrdi procedure i načine za obraćanje javnosti i na taj način omogući slobodan i nesmetan rad novinarima i medijima.

Udruženje/udruga «BH novinari» i Linija za pomoć novinarima podržavaju odluku izvještača iz Predsjedništva da zajedno napuste zgradu. Samo na takav način moguće je natjerati domaće političare da uvide značaj i ulogu medija.

Udruženje/udruga «BH novinari»
Linija za pomoć novinarima

Sarajevo, 28.03.2007.g.
 
Kralja Tvrtka 5/5, Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Tel/Fax +387 33 223 818; + 387 33 443 072

e-mail: [email protected];

web: www.bhnovinari.ba

Copyright © 2017. Free media help line. Razvojna kompanija: Artflame Cyber Media