bosanski

Login Form

Povodom napada na Jasminu Šarac, novinarku Nezavisnih novina PDF Ispis E-mail
Saopćenja za javnost
04 02. 2010
Udruženje/udruga “BH novinari”, Kralja Tvrtka 5/5, 71000 Sarajevo Telefoni: 033 223 818 , 033 217 302
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript , WEB: www.bhnovinari.ba
MUP FEDERACIJE BiH
Mehmeda Spahe 2
71 000 SARAJEVO

n/r : gospodina Zlatka Miletića, direktora Federalne Uprave policijeDatum : 4.2.2010.
Broj: 01-16 /10
Mjesto: Sarajevo


Predmet : Protest povodom napada na novinarku Jasminu Šarac, dopisnicu iz Tuzle Nezavisnih novina ( Banja Luka)


Cijenjeni gospodine Miletiću,


Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima upućuju najoštriji protest povodom napada na novinarku Jasminu Šarac, dopisnicu Nezvisnih novina iz Tuzle. Napad se desio 2. februara ove godine u selu Gornja Maoča, u prisustvu velikog broja policajaca – sudionika policijske akcije provedena u vehabijskoj zajednici smještenoj u tom selu.

Prema informacijama kojima mi raspolažemo, nepoznati pripadnik vehabijske zajednice koleginici Jasmini Šarac je razbio fotoaparat, prijetio joj i pokušao je uvući u njegov automobil. Zahvaljujući rekciji okupljenih kolega novinara zaustvaljen je ovaj napad i izbjegnute su tragičnije posljedice.

S obzirom da su na mjestu dogadjaja bili prisutni brojni pripadnici policije, začudjujuća je činjenica da je uopće moglo doći do ovog incidenta i do pokušaja onemogućavanja novinarke Jasmine Šarac u obavljanju novinarskog zadatka. Podsjećamo Vas na „OSCE upute policiji u radu sa novinarima“ u kojima se naglašava potreba da policija pomogne i zaštiti novinare tokom obavljanja novinarskih zadataka ukoliko su izloženi napadima ili neugodnostima. U tom Uputstvu se nadalje naglašava:

Policija treba posebno paziti da istraži sve činjenice, bilo stvarne ili potencijalne, o nasilju, zastrašivanju ili napastovanju osoblja zaposlenog u mediju ili ukoliko je riječ o uništavanju opreme u mediju.

S tim u vezi, zahtjevamo od Vas da, kao osobe koja je vodila akciju u Gornjoj Maoči, iskoristite svoje ovlasti i utvrdite sve okolnosti napada na novinarku Šarac, da otkrijete identitet napadača i poduzmete odgovarajuće mjere. Takoder, očekujemo od Vas da nas informirate kakve je mjere policija poduzela u ovom slučaju i da li je pružila potrebnu zaštitu našoj koleginici.S poštovanjem,
Borka Rudić, generalna tajnica Udruženja/udruge BH novinari
 
Kralja Tvrtka 5/5, Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Tel/Fax +387 33 223 818; + 387 33 443 072

e-mail: [email protected];

web: www.bhnovinari.ba

Copyright © 2017. Free media help line. Razvojna kompanija: Artflame Cyber Media